Romania – tara in care toata lumea fumeaza

Romania este o tara in care se fumeaza. Si nu sporadic, nu pe la colturi, nu restrictiv. Romania este o tara in care se fumeaza la liber, peste tot, mult si, cel mai grav, o tara in care toata lumea fumeaza. Mai nou am vazut pusti de scoala generala cu tigara in mana. Si nu se sfiesc. O fac pe strada, fie ca merg in grupuri, fie ca vezi cate o fata singura, mergand cu ghiozdanul in spate catre scoala si cu tigara in mana.

In Romania in orice restaurant, bar, cafenea, club, terasa, loc public se poate fuma fara ca cineva sa primeasca avertismente sau, si mai rau, amenzi, asa cum se intampla in alte tari. In Romania se fumeaza si la serviciu, in birou, poate doar cu exceptia multinationalelor unde am vazut oamenii inghesuindu-se in fata cladirii sau pe cate un balcon pe la etajele superioare, in pauza de tigara. In timp ce in Romania vanzarile la tigarete sunt in continuare la un nivel urias, alte tari europene au ajuns deja in stadiul in care au in vedere si interzicerea tigarii electronice, un substitut pentru tigarete, considerat mult timp acceptabil in spatiile publice si de asemenea considerat mult mai putin nociv. In Romania nici nu poate fi vorba de asa ceva, acesta fiind inca un subiect in care suntem cu ani lumina in urma altor tari europene.

Dar cel mai rau mi se pare sa vad o femeie fumand pe strada. Cum sa pleci de acasa aranjata, fardata, imbracata elegant, coafata, parfumata, mergand catre serviciu, catre o intalnire si sa tragi asiduu dintr-o tigara ca si cum aia ar fi ultima tigara pe care o mai poti fuma. Cum ramane cu eleganta, cu stilul, cu feminitatea? Bine ca nu mai fumam tigari fara filtru ca sa fiu nevoita sa vad si femei scuipand tutun pe strada, asa cum odinioara o faceau barbatii.

 

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *